torstai 28. huhtikuuta 2011

Unelmatyövappuu sulle, mulle ja naapurin Jonelle!

Tiedäks sää, se on nyt niinku työn juhlaa, naapurin Jone sanoi aamulla töihin mennessään. Mää ihan aattelin, ett nyt me juhlitaan kunnoll koko työporukal, kun on se unelmatyöpaikka ja vappu ja kaikk.

Otetaa heti aamust tosi ilone ja hauska ilme, niinku kaikkei parhaas vappunaamaris ja morjenstetaan heti koko porukka oikeen olan takaa ;) Jos ei joku älyy vastata niin karjastaan sit kohdall vähän kovempaa tai töräytetää vapputorvee!

Ja päiväl, sitte jos ei työilme meinaa pysyy kiirees suupielet ylöspäin, pistetää oikeesti ne naamarit päähän, ni johan rupee kavereit, pomoo ja asiakkait naurattamaa ja työkin taas tuntumaa hauskemmalt.

Oikeestaan pitäs alottaa yhteisell naurull joka päivä jo heti aamust, hyväl mielel hommat sujuu paremmi ja työkaveritkii tulee huomioituu. Ja ihan kumma juttuhan se kyll on, ett ku huomaa ne muut ittensä lisäks, ni kaikill on helpompaa ja itekkii jaksaa paremmi.

Joku kyll voi sanoo, ett mitä sää siinä virnuilet, mutt kyll sekii varmaan kohta oppii ilost ja ystävällist hymyy sietämään ja kavereit jeesaamaan. Viel kun laitetaan kimpass työpaikka hyvään ja turvallisee kuntoo ja porukall pohditaan, mite me saatais nuo hommat paremmin ja hauskemmin tehtyy, ni johan rupee vappusarvet päässä vipattaan ja tekee melkei mieli toivoo, ett tää vappuaika vaan jatkuis ja jatkuis.

Kuva: sxc.hu / Jayanta Behera
Mut voishan se jatkuuki, jos kaikk muistaa muullonki huolehtii toisistaan, pomot työntekijöist, työntekijät pomoist ja kaikk kimpassa yhteisest tekemisest, osaamisest, työpaikan kunnost ja asiakkaist. Kohta taitaa oikeesti ruveta tuntuu silt, ett ehkä tää onkii se unelmatyöpaikka ja työn juhla ei heti menekkää ohi...

Ilost vappuu, vappusarvet vipattamaa ja aitoo hymyy kavereill, ni naamarii ei ehkä tänä vappuna tarvitakkaa, Jone heitti vielä mennessään bussipysäkille. Katselin hänen menoaan, ja ajattelin, että onneksi minullakin on tuollaisia työkavereita... Iloista vapunaikaa ja onnistunutta unelmatyön metsästystä sinulle ja Jonelle!


Marja Viluksela
Kirjoittaja on Työterveyslaitoksen Työelämän tila ja tulevaisuus -teeman teemajohtaja, joka uskoo naapurin Jonen tavoin unelmatyöpaikkojen olevan mahdollisia, jos vain haluamme yhdessä aidosti rakentaa niitä ja uskallamme kehittyä.

keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Tieto hakee vielä sinut, eikä toisinpäin

Elämme informaatioyhteiskunnassa. Tästä saa tuntuvimman muistutuksen aina sähkökatkon sattuessa tai nettiyhteyden kaatuessa. Tieto ei silloin kulje. Joillekin tilanne voi olla tervetullut hengähdystauko mutta monet meistä alkavat pian itkeä hikeä. Raporttia pitäis lähettää ja nettiin päästä faktoja tarkistamaan! Bitit liikkeeseen ja vähän äkkiä!

Tutkijana olen itse tottunut etsimään uutta tietoa aktiivisesti ja usein. Monesti yllätyn siitä mitä kaikkea tuolla data-avaruudessa onkaan jo tarjolla valmiina. Kaikkea ei onneksi tarvitse itse tutkia alusta lähtien. Ongelma onkin runsaudenpulassa. Vielä kun sähköpostihälytykset, uutiskirjeet ja innokkaat kollegat valaisevat milloin mistäkin uudesta ja hienosta, tulee ähky. Voi kunpa tulisi taas se sähkökatko! Tieto tosiaan lisää tuskaa, varsinkin kun se on järjestäytymätöntä.

Entäpä jos älykkäät tietojärjestelmät keskustelisivat keskenään? Mitä jos Windowsin ärsyttävää klemmariukkoa fiksumpi superäly haistelisi tekemisiäni reaaliajassa ja tarjoaisi oikeasti relevantteja tietoja sopiviin rakosiin? Säästyisin etsimisen vaivalta. Lääkäri puolestaan saisi vastaanotollaan muistutuksen kunkin potilaan oireisiin soveltuvista uusimmista tutkituista hoitomuodoista, ihan yllättäen ja pyytämättä. Jos kansanedustajatkin saisivat valmiiksi tiivistettyä tietoa uutiskuvia koristavien valtavien paperivuoriensa sijaan, niin heillä olisi enemmän aikaa pähkäillä ratkaisuvaihtoehtojen välillä. Moninaiset ovat ne työpaikat, joissa voisi paremman tiedon pohjalta tehdä parempia päätöksiä.

Neuroottisimmat tietysti näkevät kauhukuvissaan miten pohjimmiltaan pahat koneet alkavatkin lopulta pimittää tietoja ja sumuttaa meitä vajavaisia lihasäkkejä. Sitten jo lentokoneet törmäilevät taivaalla. Ei se nyt kuitenkaan ihan niin mene. Tieto on valtaa ja järjestäytynyt tieto jotain vielä enemmän. Esimerkiksi Google on jo näyttänyt monilla varsin rauhanomaisilla sovelluksillaan mihin nokkelat tietojärjestelmät pystyvät kun niille annetaan käsittämätön määrä laskentatehoa. Tulevaisuuden unelmatyöpaikalla ei todellakaan tarvitse miettiä tiedänkö tästä asiasta tarpeeksi, että voin tehdä päätöksen. Tieto tulee luokseni, epävarmuus hälvenee, homma hoituu, olen iloinen.

Jani Ruotsalainen
Kirjoittaja on Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija, joka suree sitä miten tutkimustuloksemme usein jäävät vain hyllyyn pölyttymään, vaikka niistä voisi olla oikeata hyötyä päätöksenteossa.

perjantai 8. huhtikuuta 2011

Unelmatyöpaikan rakennustarpeet

Mistä on pienet (ja isot) unelmatyöpaikat tehty? Ainakin mielekkäästä työn sisällöstä, hyvästä johtamisesta ja hyvästä työympäristöstä.

Työn sisältö ja merkitys syntyy työnantajan arvoista. On vaikea kuvitella unelmatyöpaikaksi esim. tupakkatehdasta. Miten voi pitemmän päälle perustella tekemistään, jos valmistettava tuote aiheuttaa ennenaikaisen kuoleman miljoonille ihmisille vuosittain?

Hyvä johtaminen saa asiat toimimaan ja organisaation kukoistamaan. Kun ihmiset saadaan keskittymään tekemään oikeita asioita innostuneesti, työyhteisö toimii ja talous on kunnossa. Ja kun on rahaa, kaikki ongelmat tuppaavat oleman vähäisempiä, ainakin ne ovat pienempiä kuin tyhjätaskuilla.

Kelvollinen työympäristö turvaa ihmisen fyysiset perustarpeet. Niiden päälle rakentuu kaikki muukin hyvinvointi elämässä. Ei ole helppoa olla kukoistava ja innovatiivinen, jos nenä vuotaa, silmiä kirvelee, viluttaa, sirkkeli vei sormet ja vessa on kuusen juuressa.

Unelmatyöpaikan työympäristö ei ole pelkästään kelvollinen, vaan hyvä. Ja sisäympäristö on suorastaan laadukas. Laadukas sisäympäristö tukee myös henkisempiä tarpeitamme. Puhdas ja raikas sisäilma pitää virkeänä, lämpötilan ja valaistuksen voi säätää mieleisekseen, tiloissa on helppo syventyä keskittymistä vaativiin tehtäviin ja toisaalta työskennellä yhdessä muiden kanssa, työt sujuvat kun voi välillä pitää taukoa rauhallisissa lepotiloissa, ideoimaan voi mennä mielikuvitusta kutkuttavasti sisustettuihin kokoontumistiloihin...

Pasi Hynynen
Kirjoittaja on Työterveyslaitoksen tutkimusinsinööri.