tiistai 27. elokuuta 2013

Viisas ennakointi tuottaa hyvän päihdeohjelman - kommentoi ja vaikuta!

Jotta työpaikan päihdeasiat saadaan hyvälle mallille, tarvitaan sekä ohjeistusta että keskustelua yhteisistä säännöistä ja toimintatavoista.

Kuvassa oppaan kirjoittajat Katrimaija Luurila (vas.),
Anne Kujasalo (keskellä) ja Leena Hirvonen
Olemme kirjoittamassa Päihdeohjelman kehittäjän opasta, jossa käydään vaihe vaiheelta läpi, miten asiassa kannattaa työpaikalla edetä.

Tavoitteena on, että oppaasta tulee käytännönläheinen ja toimiva työkalu. Siksi toivomme, että työpaikkojen toimijat kommentoivat oppaan sisältöjä.

Sinun ajatuksesi ja kokemuksesi on tärkeä: Millaisia haasteita tai ongelmatilanteita olet kohdannut? Oletko törmännyt hyvään toimintatapaan? Kommentoi ja vaikuta!

Tuleva opas julkaistaan kommenteille kolmessa osassa. Ensimmäinen osa käsittelee päihdeasioiden esille nostamista työpaikoilla.

Paihdeohjelman kehittäjän opas - Osa 1 >>




Kommentoi alle tai lähetä kommenttisi osoitteeseen anne.kujasalo(at)ttl.fi.

Anne Kujasalo
asiantuntija
Työterveyslaitos

ps. Oppaan seuraavaa osa julkaistaan kommenteille 8.10.


2 kommenttia:

  1. Jos havaitsen, että työpaikaltani puuttuu päihdeohjelma, niin kuka on se henkilö organisaatiossani, jonka puoleen minun pitäisi ensimmäiseksi asiassa kääntyä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos työpaikallasi on työsuojeluvaltuutettu, käänny ensimmäiseksi hänen puoleensa. Pienilläkin työpaikoilla on oltava työsuojelupäällikkö, jolle asia käytännössä kuuluu. Talon johto on vastuussa siitä, että työpaikalla on ohjeet ja käytännöt, jotka noudattavat työsopimuslakia, työturvallisuuslakia ja työterveyshuoltolakia.
      Missään laissa ei suoraan sanota, että työpaikalla on oltava päihdeohjelma. Mutta työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajaa huolehtimaan tarpeellisilla toimenpiteillä työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä. Tästä ja työterveyshuoltolain mukaisesta ennaltaehkäisyvelvoitteesta johtuu se, että työpaikalla on syytä tehdä päihdeohjelma. Myöskin työmarkkinoiden keskusjärjestö suosittaa sitä. Työterveyshuoltolain mukaan kirjallinen päihdeohjelma on pakollinen työpaikoilla, joilla tehdään huumetestejä.

      Poista