tiistai 23. kesäkuuta 2015

Miten löytää auringon, kun ympärillä myrskyää?

Innostuksen Spiraali INSPI -hankkeessa selvitimme, kuinka voisimme parhaiten kehittää työryhmän työn imua, eli työryhmän energisyyttä, innostusta ja ylpeyttä työstään.

Myönteisen työhyvinvoinnin kehittämisen lähtökohta on siinä mielessä mielenkiintoinen, että mikään ei varsinaisesti ole pielessä, mitään ei korjata. Vielä epätavallisemmalta myönteinen kehittäminen voi tuntua silloin, kun tiedossa on vaikeuksia esimerkiksi suurten muutosten muodossa.

Lähdimme edistämään työn imua työyhteisöissä, joille muutokset olivat tuttuja ja joita muutos tulisi haastamaan myös jatkossa.

Näistä pilvisistä lähtökohdista huolimatta kannustimme myönteisen näkemiseen. Tarkoitus oli erilaisten tehtävien innoittamana pohtia yhdessä niitä keinoja ja tapoja, joiden avulla työssä voi kukoistaa ja menestyä.

Tehtävät toimivat hyvin. Oli helppoa löytää innostuksen lähteitä ja myönteistä – pitkät listat jopa yllättivät. ”Uusia näkökulmia! Ai niin, tämäkin!” (Supinaa, hymähtelyä ja hymyä.) ”Tässä on kukoistuksemme avaimet.”

Innostumisen jälkeen keskustelu kuitenkin kääntyi helposti siihen, mikä oli vialla. Ilmaan jäi kysymyksiä, kuten oliko tämä tässä, riittääkö tämä. Aurinkoisuudesta huolimatta töissä oli myös kuormitusta ja vaatimuksia, eikä työpaikkaa suinkaan pidetty täydellisenä.

Työryhmät jäivät miettimään, ovatko myönteiset asiat itsestäänselvyyksiä. Miksi he eivät ymmärrä arvostaa niitä? Miksi ongelmat koetaan tärkeämmiksi? Mikä ohjaa näkemään ja korostamaan synkkää ja ikävää?

Myönteinen työyhteisön kehittäminen pohjautuu aikamme huippujen tutkimukseen siitä, että positiivisen edistäminen on äärimmäisen tärkeää juuri silloin, kun työssä on paljon kurimusta*.

Tästä huolimatta fiilikset työpaikoilla olivat välillä varsin tekopyhiä, hieman vähätteleviä ja jopa epäileviä. ”Etsitään vaan vahvuuksia, vaikka nyt on vaikeaa. Johtaakohan tämä mihinkään?”

Vahvuuksien tukeminen kuitenkin kantoi muutosmyrskyssä. Se oli elintärkeä pelastusrengas juuri silloin, kun oli kaikkein vaikeinta. Varsinkin jälkeenpäin oli hyvä todeta, että muutoksesta selvittiin, ja se onnistui!

Myönteisen löytäminen hämärässä vaatii tarkkanäköisyyttä: etsi, tunnista, huomaa ja jaa hyvän vaikutukset. Löydä, ja pidä hyvänäsi!

Piia Seppälä ja Saija Koskensalmi

Kirjoittajat ovat Työterveyslaitoksen tutkijoita ja työyhteisön kehittämiskonsultteja, jotka ovat mukana Innostuksen Spiraali -hankkeessa edistämässä työhyvinvointia ja menestystä – säällä kuin säällä. 

*Ks. esim. Bakker, Hakanen, Demerouti, & Xanthopoulou, 2007; Hakanen, Bakker, & Demerouti, 2005.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti